2010-07-05

479. Crónicas birmanas, de Guy Delisle

Crónicas birmanas
Guy Delisle, 2007
Castellà, trad. del francès per Laureano Domínguez [Chroniques birmanes], rotulat per Ana González de la Peña.
Ed. Astiberri
263 p.
ISBN 978-84-968-1566-7

Crónicas birmanas és el tercer llibre de Guy Delisle sobre les seves experiències personals en països poc coneguts a casa nostra.

El 2001 va treure Shenzhen i el 2003 Pyongyang, un llibre que ja he comentat aquí.

En el cas de Birmània, el viatge no és motivat per la feina de dibuixant de Delisle, sinó per la de Metges Sense Fronteres de la seva dona.

Com sempre, Delisle ens deleix amb una bona recreació del país que visita i on hi combina els aspectes humorístics dels xocs culturals amb una crítica suau i constant d'aquells fets que no li semblen bé. És una crítica poc basada en explicitar i més en mostrar què veu, per tal que el propi lector pensi.

La dictadura militar que regeix Birmània és el focus d'atenció del llibre, una mica com el Gran Líder en el cas de Pyongyang. La situació d'Aung San Suu Kyi també és una constant present en tot el llibre. Les dificultats de la seva dona amb l'administració birmana és un altre pilar de la crítica. I el toc humorístic ve donat sobretot pel petit fill de l'autor, que aconsegueix connectar més amb els birmans que no el seu pare.

La meva valoració: un llibre similar a Pyongyang en contingut i en estil. Es nota que està ben treballat tant en la documentació com en els records de l'autor i el dibuix de cada vinyeta està ben pensat, amb algunes escenes molt ben treballades. Molt recomanable pel seu contingut humà i pel treball de dibuix.

Apunts relacionats: