2009-09-30

458. La clau de vidre, de Dashiell Hammett

La clau de vidre
Dashiell Hammett, 1931
Català, trad. de l'anglès de Rafael Tasis [The glass key]
La cua de palla, Labutxaca
286 pàgines.
ISBN 978-84-9254-965-8.

Ned Beaumont treballa per un dels gàngsters locals, protegit de l'alcalde. La vida transcorre sense gaires problemes fins que, coincidint amb unes eleccions, el fill d'un dels candidats apareix mort. Totes les proves apunten al cap de Beaumont, però ell té una opinió ben diferent... i la vol fer palesa.

La clau de vidre és una novel·la negra clàssica, amb un tempo alhora tranquil però continuat. La forta violència present en molts títols posteriors del gènere no apareix en primer pla sinó que s'assumeix que hi és, sense fer-ne gaire esment. El protagonista és un antiheroi que va de cara. Això li costa força pallisses i disgustos però li dóna un relleu moral que esborra els dubtes sobre l'ambigüitat de la seva feina.

En una societat on tota la política és corrupta, són persones individuals com Beaumont les qui estableixen codis de valors i decideixen què és correcte i què no ho és. Ell ho té clar. El problema és que si determinades portes s'obren fent servir una clau de vidre, la clau s'esmicolarà i la porta ja no es podrà tancar.

La meva opinió: entretingut, l'argument fa força voltes i sorprèn. D'estil tranquil.

Apunts relacionats: