2009-09-30

456. El carter sempre truca dues vegades, de James M. Cain

El carter sempre truca dues vegades
James M. Cain, 1934
Català, trad. de l'anglès de Manuel de Pedrolo [The postman always rings twice]
La cua de palla, Labutxaca
141 pàgines.
ISBN 978-84-9254-966-5.

Frank Chambers s'esquitlla en un camió carregat de palla que el du carretera enllà. Quan els xofers el detecten el deixen en una carretera enmig del no-res. Frank Chambers arriba a un hostal decadent regentat per un grec ingenu i la seva voluptuosa dona, Cora. L'arribada d'aquest desconegut farà trontollar l'inestable matrimoni que l'acull fins que la tragèdia esclati.

Aquesta novel·la és un clàssic del gènere negre. Escrita als anys 1930, en plena Depressió, és directa en la caracterització dels personatges, i en el desenvolupament de l'argument. L'autor no s'està per floritures i va al gra: tot el que passa i tot el que explica és estricament necessari per relatar l'argument i res hi és sobrer.

Diria que la novel·la no busca establir una moralitat sobre els fets sinó simplement descriure'ls, de manera que el propi lector hi pensi pel seu compte. D'altra banda, no sé si en el moment en que es va escriure l'obra la pròpia descripció despullada de fets violents era en sí mateix una provocació.

En qualsevol cas, com l'autor deixa clar, per fer mal sempre hi ha dues oportunitats.

La meva opinió: per passar un parell de vespres entretingut.

Apunts relacionats: