2009-06-09

439. Arrugas, de Paco Roca

Arrugas
Paco Roca, 2007
Castellà (versió original francesa sota el nom de Rides)
Ed. Astiberri
100 p.
ISBN 978-84-96815-39-1

Arrugas és un excel·lent treball del valencià Paco Roca que es va presentar primer en francès amb una resposta fabulosa de públic i de crítica.

Arrugas relata el tràngol que suposa per a una persona gran ser internada en una residència geriàtrica pel fet de patir la malaltia d'Alzheimer i per tant no ser autònoma.

El llibre està dibuixat amb un traç clar i net, d'estil proper al belga i amb una construcció clàssica de les vinyetes. Els personatges són profunds i complexos i a cada nova pàgina descobrim més coses del passat o del present dels protagonistes.

De fet és una història de personatges, ja que la situació (la residència) no té secrets per al lector, però la vida viscuda pels seus inquilins i la manera com es relacionen és el que omple cada pàgina d'aquesta història.

L'autor és contingut al tractar els temes més delicats però no per això es deixa d'entendre tot. La limitació física de la vellesa en forma d'aptituds corporals i el defalliment mental són presents en la vida d'unes persones que no per això deixen de voler viure i passar-ho més o menys bé.

Arrugas és una invitació a entendre la societat interna d'un geriàtric i a viure més a prop el drama personal que representa l'Alzheimer.

La meva valoració: un llibre perfectament equilibrat, rellegible i d'una emoció continguda. La seva modèstia és la seva principal virtut.

Apunts relacionats: