2009-05-09

431. Ubunty Party: dia 1


Ahir vaig anar al primer dia de la Ubuntu Party Jaunty Jackalope, a l'IES Nicolau Copèrnic de Terrassa.
Vaig sentir les xerrades:

  • Bases de dades lliures. OpenStreetMap: una presentació interessant però lenta (es podia fer més dinàmica i va acabar una hora més tard del previst) sobre l'elaboració d'una topografia mundial amb un sistema lliure. Les dades es guarden en format XML amb un sistema de claus que s'acorda entre tota la comunitat. Actualment hi ha un 30% de la terra mapejada amb unes 100 gigues d'informació. Algunes ciutats d'Alemanya fins i tot tenen més informació que els sistemes privatius més coneguts, com ara GoogleMaps. Avui dissabte fan una sessió pràctica de com a aportar informació (per exemple, dades topogràfiques de Terrassa) a la base de dades lliure.
  • Presentació programari lliure i Ubuntu: una presentació que es va convertir en un diàleg entre diversos dels assistents ja que enlloc de parlar sobre el fonament del programari lliure i l'evolució de les distribucions de GNU/Linux l'interès va raure en el perquè hi ha tantes distribucions genèriques diferents de GNU/Linux i en si això és bo per a l'usuari final.

    En aquest sentit, tothom admetia la bondat de les distribucions especialitzades, però aquestes són una part petita del pastís. Quasi tot són distribucions genèriques que poden atabalar molt a l'usuari que es vol instal·lar un sistema operatiu GNU/Linux. Però és clar, a la pràctica només hi ha tres grans distribucions (Debian, Slackware i Red Hat) i la resta són derivatius. El meu Acer Aspire One, per exemple ve de sèrie amb un Linpus, que és un Fedora, que és un Red Hat; el Mandriva amb que programo ve de Madrake que és també un Red Hat; Ubuntu és un Debian; etc.

    El gran avantatge de la llibertat absoluta és poder escollir ben bé allò que vols; el problema és no tenir prou informació per saber què vols i agafar "l'estàndard": passa al mateix amb els qui ens comprem un cotxe sense saber-ne gens, segurament no agafarem la millor opció.
Avui dissabte hi ha xerrades sobre com usar GNU com a entorn de desenvolupament. Promet ser interessant.