2009-01-21

413. Xerrada amb Guifi: Web 3.0?

Avui he tingut una xerrada molt interessant amb la gent de Guifi.net. Proposen una idea que sobta per la profunditat que pot arribar a tenir: munta't la teva pròpia infraestructura de xarxa.

Per simplificar, direm que la fundació Guifi promou l'ús de les freqüències gratuïtes (2.4 i 5 GHz). Aquests espectres estan desregulats i a la pràctica són un caos de senyals: WiFi domèstics, altaveus de Home Cinema, comandaments a distància, termòmetres inalàmbrics, etc. Des de Guifi es promou l'aprofitament d'aquestes amplades de banda per a oferir xarxes públiques, on qui vulgui hi pugui oferir serveis.

A la pràctica això ha significat que les masies del Lluçanès i part d'Osona que no rebien cap tipus d'infraestructura de comunicació i on s'enfonsaven les iniciatives públiques per dur-hi Internet, ara estiguin totes connectades gràcies a una iniciativa privada que dóna treball a la comarca (per la instal·lació i manteniment dels serveis) i que no depèn d'empreses de telecomunicacions que tenen els centres de decisió lluny de Catalunya.

Aquesta xarxa és voluntària i funciona per l'agrupació de petites xarxes. És una mena de petita Internet. De fet, recordo que cap al 1994 els pseudogurús de la informàtica (una espècia que es propaga com els pseudogurús econòmics) preveien que Internet romandria com una xarxa universitària i que eren CompuServe o Microsoft Network les qui dominarien les comunicacions mundials. La primera va desaparèixer fa anys i Microsoft es manté gràcies al SO Windows i no per les constants errades que efectua en altres mercats. Doncs bé, avui les infraestructures de comunicacions estan en mans de quatre o cinc empreses que decideixen els preus la qualitat de la nostra comunicació; Guifi et permet crear-te la teva pròpia xarxa física.

Si al Web 1.0 les grans corporacions et muntaven una xarxa i t'oferien continguts i al Web 2.0 és la pròpia comunitat d'usuaris la que proporciona els continguts, el Web 3.0 podria ser aquella on els usuaris proporcionin també la xarxa física en que volen treballar.

No és cap idea rara: de fet a pagès les masies han de mantenir en bon estat els seus propis camins (la darrera milla) però han de permetre passar-hi a tothom. Amb Guifi els usuaris mantenen la seva darrera milla penjats d'un backbone obert. L'únic problema actual de Guifi és amb l'administració del tripartit, que sembla que rep força pressions per evitar que la xarxa oberta es desenvolupi a les grans ciutats i munta falàcies com la xarxa Wimax de Barcelona, que no és sinó la xocolata del lloro capada, filtrada i amb el vist-i-plau de la Telefonica de torn.

Estarem atents a l'evolució de Guifi.