2008-09-14

369. La vall dels cavalls, de Jean M. Auel

La vall dels cavalls
Jean M. Auel, 1982
Català, trad. de l'anglès per Glòria Montserrat
Ed. Maeva
572 p.
ISBN 84-95354-88-8

La vall dels cavalls és la segona novel·la de la sèrie de novel·les escrites per Jean M. Auel sota el títol genèric d'Els fills de la Terra. La primera és El clan de l'ós de les cavernes.

En aquesta segona part reprenem la història d'Ayla després de ser expulsada del clan de Neanderthals que l'havien acollida. La diferència racial entre les dues espècies d'homínids era massa forta i el nou cabdill del clan no suporta les excentricitats de la nena.

Així és que Ayla fuig a buscar la seva pròpia espècie, caminant, caminant fins que decideix descansar en una idílica vall. I allí es passa la resta del llibre. Mentrestant, dos germans cromagnons (és a dir, sapiens sapiens) fan un viatge iniciàtic cap a l'est, cap a la zona on hi ha l'Ayla. Aquests dos germans s'aniran trobant diverses tribus durant el seu camí que els ensenyaran els seus arts de la vida: caça, pesca, construccions diverses...

És evident que Ayla i els germans s'han de trobar en algun moment, però l'espera s'allarga tant i tant que al final es fa pesat. Ayla fa alguns progressos a la vall (aprèn a fer foc i a cabalgar una euga) però la història dels germans i els seus ritus sexuals al final es fan pesats.

Pel meu gust, d'aquest llibre pràcticament li trauria les cinc-centes pàgines centrals i quedaria si fa no fa. Amb la presentació i el desenllaç la història d'Ayla ja continua amb bon peu mentre que el pesat nus central només és una mena de llarguíssim preàmbul al primer contacte d'Ayla amb la seva espècie. De fet si l'he llegit sencer és per poder continuar la saga de l'Ayla sabent més o menys què passa.

La meva valoració: es fa pesat i fa ganes de deixar-ho.

Apunts relacionats: