2008-08-18

369. Mapa genètic d'Europa


Aquest mapa es va publicar a Current Biology i s'explica a The genetic map of Europe (New York Times). El mapa mostra les relacions entre les diferències genètiques de 23 poblacions europees que van participar en un estudi sobre els gens.

Al mapa de la dreta hi veiem on es van prendre les mostres i al de l'esquerra hi ha el creuament de diferències genètiques. Es pot comprovar com hi ha força coincidències entre la localització de les mostres i les similituds genètiques, cosa que sembla indicar que la població d'Europa no està gaire barrejada.

La principal diferència es dóna al mirar les diferències entre nord i sud (eix vertical) respecte les diferències entre est i oest (eix horitzontal). Això dóna punts a una teoria privada meva que diu que els principals canvis de clima al nostre planeta es donen en sentit nord-sud i que els tipus de clima condicionen l'adaptació humana i la seva evolució. I això fa... que els països que van de nord a sud siguin més diversos que els que van d'est a oest.

D'altra banda podem observar dues barreres: la genètica finesa i la italiana, que són força separades de la resta. En el cas dels catalans, observem que tenim més gens comuns amb els francesos que no pas amb els castellans, qui són molt semblants als portuguesos. De fet els catalans, segons l'estudi, ens trobem a mig camí entre francesos, italians i castellans. Interessant!


Via Microsiervos

2 comentaris:

Esteve Cardús ha dit...

Fascinant! I també molt interessant el "The Genographic Project" per conèixer els moviments de la població i els oríGens a partir de l'Adn.

goooooood girl ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.