2008-08-10

363. Tràiler de Watchmen

Per als despistats que encara no l'hàgiu vist, ja hi ha a la xarxa el tràiler de Watchmen, que s'estrenarà el juny de 2009.

Watchmen és un còmic extens (una novel·la gràfica) creat per Alan Moore i Dave Gibbons. Moore és un dels grans guionistes del còmic, amb obres com V for Vendetta, The swamp thing, From Hell o The league of extraordinary gentlemen, força d'elles dutes al cinema amb resultats que al meu entendre no fan honor l'obra original.

Però la seva gran obra ha estat Watchmen, un relat ambientat en un 1985 ucrònic en que els superherois són reals i han canviat la manera de viure de la gent, per bé i per mal. Superherois quasi tots sense poders (excepte un d'ells) i que han existit des dels anys 30, com als còmics del nostre món real. Però superherois que són humans, que envelleixen i moren i que pateixen i s'equivoquen, que són gelosos i que poden arribar a ser megalòmans.

Watchmen atormenta al lector amb una colla de dubtes i preguntes que no tenen resposta: la fi justifica els mitjans? és lícit fer un mal petit per evitar un mal pitjor? és lícit limitar la informació per evitar possibles mals? existeix un concepte universal de mal? i sobretot... qui vigila els vigilants?

El Watchmen del còmic conté relats dins del relat i un gran treball psicològic dels personatges. Formalment s'estructura en fulls de 3x3 vinyetes tintades amb colors apagats de manera que la forma no distregui el lector respecte el contingut. Totes les escenes, tant les quotidianes com les d'acció, s'inclouen en aquest format de 3x3.

La distribució de original de Watchmen es va fer en deu fascicles que comencen tots amb un primeríssim pla d'un objecte que es va revelant dins del seu context, per indicar-nos que en tot moment llegim una història completament contextualitzada. Entre les entregues els autors hi inserien falsos retalls de diaris que explicaven fets anteriors al relat per comprendre millor els personatges i les seves motivacions.

La història de Watchmen, per acabar de completar-ne la dificultat, és circular i autoreferent, quelcom que a primera lectura se'ns escapa però que successives lectures fan més clar i mostren l'envergadura real de l'obra.

Watchmen és, per concloure, una de les grans obres del còmic del segle XX. Esperem que la pel·lícula no perdi gaire nivell.