2008-03-18

312. Un aneurisme cerebral des de dins

El 10 de desembre de 1996, la Doctora Jill Bolte Taylor, neuroanatomista, es va llevar amb un vessament cerebral a l'hemisferi esquerre del cervell.

Va mirar de reaccionar de manera racional, però poc a poc la seva vida va començar a ser controlada per l'hemisferi dret del seu cervell i va viure una experiència diguem-ne psicotròpica. Com si hagués pres un enteogen, va viure una comunió real de tota la realitat que l'envoltava, sense cap distinció entre el seu propi cos i la resta d'àtoms del seu entorn.

Per sort, en petits moments de lucidesa va poder demanar ajut i li van poder salvar la vida. Vuit anys d'esforços més tard, es va recuperar dels danys cerebrals que havia rebut durant l'atac.

El 27 de febrer de 2008, Jill Bolte Taylor va explicar la seva experiència a TED (Technology, Entertainment, Design) [anglès]:Com a punts a destacar, la doctora explica que els dos hemisferis cerebrals tenen personalitats diferents. L'hemisferi dret processa la informació en paral·lel i s'ocupa del present. Sempre del present. Rep totes les dades per tots els sentits i crea una realitat de l'ara i aquí. L'aprenentatge de l'hemisferi dret és motor, corporal. Aquest hemisferi és el que li va continuar funcionant i el que li va crear l'experiència mística. Crec que els infants (i suposo que les bèsties) treballen sobretot amb aquest hemisferi.

L'hemisferi esquerre processa la informació en sèrie i s'ocupa de lligar el passat amb el futur. Analitza la informació que rebem amb els sentits i l'associa amb els nostres coneixements passats per classificar-la i poder fer prognosi. Aquest hemisferi li va deixar de funcionar i ja no podia reconèixer l'alfabet i entendre les paraules. L'aprenentatge de l'hemisferi esquerre és lingüístic.

Una xerrada fascinant.

Via Microsiervos