2008-02-17

302. El clan de l'ós de les cavernes, de Jean M. Auel

El clan de l'ós de les cavernes
Jean M. Auel, 1980
Català, trad. de l'anglès per Josep M. Capilla i Raoul Torrents
Ed. Maeva
549 p.
ISBN 84-95354-82-9

El clan de l'ós de les cavernes forma part d'una sèrie de novel·les escrites per Jean M. Auel sota el títol genèric d'Els fills de la Terra. Aquestes novel·les ens situen a l'Europa de fa 30.000 anys, quan les espècies humanes de neandertal i cromanyó van conviure sota el mateix temps i el mateix espai. De moment l'autora ha escrit cinc volums dels sis previstos.

La protagonista d'El clan de l'ós de les cavernes és Ayla, una nena cromanyó de cinc anys que perd el seu clan en un terratrèmol. Sola, atemorida i famolenca, se salva per poc de l'atac d'un lleó i és finalment recollida per un grup de neandertals que busquen una nova cova, ja que el terratrèmol els ha destruït l'anterior. Les diferències genètiques entre Ayla i els neandertals seran una font de conflictes que podran resoldre's en benefici de tots o en perjudici d'uns quants...

El llibre usa un llenguatge planer, fàcil d'entendre i que permet concentrar-se en l'argument, molt en la línia dels best-sellers. De fet, aquest llibre és un clàssic best-seller: l'argument passa per les diverses facetes de la vida prehistòrica que l'autora ha estudiat i que ens vol explicar (la caça del mamut, la pesca, les reunions tribals) i que a vegades semblen ficats amb calçador. La història guanya en profunditat quan Auel s'endinsa en la vida quotidiana del clan i en la vida femenina del clan, amb tots els problemes per mantenir una família, per criar els infants i per conviure sota una societat profundament masclista.

La història combina algunes escenes d'acció amb moltes escenes d'interrelació dels personatges, amb molt de sentiment i afecte, però sense arribar a marejar. Hi ha fins i tot descripcions força gràfiques de les relacions sexuals dels personatges, en una societat neandertal on no es coneixia la relació entre el sexe i la reproducció.

L'edició de Maeva és prou correcta, amb una il·lustració genèrica a l'inici de cada capítol i una mida de font força gran, però lamentablement hi ha força errates en les primeres pàgines de llibre, cosa que provoca enuig. Per sort, més endavant la lectura ja no se'n ressent.

La meva valoració: best-seller entretingut.

Apunts relacionats:

5 comentaris:

Joel ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Joel ha dit...

Jo també he llegit aquest llibre. Em va agradar molt per l'estil. Destacaria els paràgrafs descriptius... s'ha de llegir sense considerar-ho tot veritats científics, perquè l'autora es prèn algunes llicències...

Martí Cabré ha dit...

Sí? Jo no conec gaire antropologia, la justeta.

Suposo que és normal que un escriptor es prengui les llicències necessàries per fer que la història rutlli i atrapi al lector. No es tracta d'un llibre d'antropologia sinó d'una novel·la d'aventures ambientada a la prehistòria.

Pel que he llegit per Internet, però, diuen que l'autora ha seguit els coneixements del moment sobre prehistòria. Potser et refereixes a algun nou descobriment o són coses més globals, com la concepció mixta?

Núria ha dit...

L'Ayla és un personatge que m'acompanya!!

Martí Cabré ha dit...

Tinc ganes de llegir la resta de llibres de la sèrie. El personatge de l'Ayla es fa estimar.