2008-02-09

295. Camí de sirga, de Jesús Moncada

Camí de sirga
Jesús Moncada, 1988
Català
Ed. de la Magrana
356 p.
ISBN 84-7410-350-9

Fa temps que volia llegir aquest llibre, del qual sempre havia sentit a parlar bé. Finalment l'he pogut llegir i n'he tret una bona impressió.

Camí de sirga és un llibre lent, que s'ha deixar coure a foc suau de manera que les aromes que desprèn puguin entrar amb una força subtil. Vaig començar a llegir-lo ràpid i de seguida em vaig adonar que havia de canviar el ritme. Havia de deixar reposar els personatges i les situacions per anar fent meu aquesta Mequinensa desapareguda i tota aquesta colla de personatges que fan interessants sèries de culte com Twin Peaks o Lost.

No és un llibre perfecte. Li falta trobar alguna motivació global que t'empenyi a voler devorar les pàgines per saber què passa. És veritat que poc a poc aprenem secrets dels personatges i els fem nostres fins a somriure amb les situacions que l'autor ens explica, però tota l'estona et queda la sensació que es podria entrar encara un xic més en alguns dels personatges; alguns dels habitants del poble semblaven que haurien de ser protagonistes i al final es queden en actors secundaris, mentre que altres personatges menys coneguts de cop prenen el protagonisme cap al final del llibre.

El que és innegable és el treball de representació d'un poble i d'una època, amb la humitat del riu i les bèsties tibant dels llaüts, amb les mines i els obrers i els senyors, amb les guerres d'Àfrica i la Guerra Civil, amb els cafès del poble on tot es comenta i tot es sap, amb els secrets de família i els servents que tot ho veuen i tot ho callen... i sobretot un gran treball lingüístic, amb un vocabulari extens i ric, que atabala al principi però que poc a poc es converteix en una part indispensable del llibre.

Sense ser tant dur com Solitud, però amb la mateixa riquesa lingüística, sense ser tant complex com Les veus del Pamano, però també amb una bona recreació del nostre passat immediat, Camí de sirga és un llibre que complementa perfectament qualsevol biblioteca personal del bon amant de la literatura.

La meva valoració: bona literatura

Apunts relacionats: