2007-05-28

136. Cinc-cents anys en tres minuts

Cinc-cents anys de retrats femenins en l'art europeu occidental, accessibles gràcies a la tècnica del morphing.Els artistes són Leonardo Da Vinci, Raphael - Raffaello, Titian - Tiziano Vecellio , Sandro Botticelli , Giovanni Antonio Boltraffio, Albrecht Dürer, Lucas Cranach the Elder, Antonello da Messina, Pietro Perugino, Hans Memling, El Greco, Hans Holbein, Fyodor Stepanovich Rokotov , Peter Paul Rubens, Gobert, Caspar Netscher, Pierre Mignard, Jean-Marc Nattier, Élisabeth-Louise Vigée-Le Brun, Sir Joshua Reynolds, Franz Xaver Winterhalter, Alexei Vasilievich Tyranov, Vladimir Lukich Borovikovsky, Alexey Gavrilovich Venetsianov, Antoine-Jean Gros, Orest Adamovich Kiprensky, Amalie, Jean-Baptiste Camille Corot, Édouard Manet, Flatour, Jean Auguste Dominique Ingres, William Clark Wontner, William-Adolphe Bouguereau, Comerre, Leighton, Blaas, Renoir, Millias, Duveneck, Cassat, Weir, Zorn, Alphonse Mucha, Paul Gaugan, Henri Matisse, Picabia, Gustav Klimt, Hawkins, Magritte, Salvador Dali, Malevich, Merrild, Modigliani, Pablo Picasso.

Videoclip penjat a YouTube per eggman913.

135. El moment més delicat

A vegades hi ha coses que costen d'explicar als fills. Temes delicats. Coses que no s'entenen a la primera, o que ens fa vergonya explicar.

Ací en teniu un bon exemple, en el bloc d'en Marcel Campà (Las al jaç).

2007-05-27

134. La Guerra Civil Americana en quatre minuts

La Abraham Lincoln Presidentail Library and Museum ha editat aquest espectacular clip que representa l'evolució de la Guerra Civil Americana en quatre minuts.

En primer lloc veiem les declaracions de rebel·lió dels diferents estats del sud i el seu acolliment als Estats Confederats d'Amèrica. A partir de l'atac de les tropes de Carolina del Sud a Fort Sumter comença la guerra i s'han recollit les dades d'ocupació comarcal de cada bàndol per delimitar la línia del front en cada moment. Cada segon del clip representa una setmana de temps real, i en la part inferior dreta (no es veu gaire bé) es van sumant els morts per bàndol (560.000 morts tant en combat com sobretot per malalties, una xifra que doblava la dels morts en camp de batalla).

Si us hi fixeu, podeu veure i entendre el sentit estratègic de les següents accions: el domini per la Unió dels estats neutrals (Missouri i Kentucky), el bloqueig marítim de la Unió sobre la Confederació (els vaixells que van apareixent a la costa), les grans batalles que no decideixen res però maten molta gent (com ara Bull Run o Antietam), les campanyes intel·ligents com el domini del Mississippi de Grant (el riu Mississippi queda a la banda esquerra del mapa, el nord no el captura totalment fins a la batalla de Vicksburg) o el fracàs de la campanya del Red River a Texas, la conquesta de Tennesse a partir de Shiloh o l'espectacular campanya de Sherman des d'Atlanta fins al mar, que du a l'ensorrament de la Confederació.

El resultat és espectacular. Una feina excelsa. M'agradaria que al nostre país els historiadors s'allunyessin del partidisme estèril i tots plegats poguéssim gaudir de feines com aquesta.

Aquest vídeo ha estat retirat diverses vegades del YouTube. A veure si aquí surt bé. El seu nom és The Civil War in four minutes.

The civil war in four minutes Video

133. George, Catalonia is not Spain

En Josep Manel m'envia aquesta foto alhora reivindicativa i amb sentit de l'humor, tal i com toca!

2007-05-26

132. El FAQ de la Buffy

En aquest enllaç podeu trobar totes les respostes a les preguntes que sempre us havíeu fet sobre Buffy, the Vampire Slayer.

Es tracta del FAQ de la Internet Movie Database (IMDB).

Per cert que les imatges de Buffy a la South Park són d'ací.

131. Qui ha de governar?

No us perdeu aquest excel·lent article del bloc Històries de la Ciència, d'Omalaled.

Aquest bloc és un dels finalistes en la categoria de Ciència en el concurs de blocs 20minutos 2007.

130. South Park a la valenciana

Un divertit esquetx sobre la política valenciana del PP.
Llàstima de dues coses: és un clip "a la contra" (i que per tant no fa canviar el vot sinó mobilitzar els extrems) i està fet en espanyol.

2007-05-20

129. Breathing Earth

En el web de Breathing Earth hi podeu veure una simulació dels naixements i morts que hi ha per cada país i dels milers de tones de CO2 que es llancen a l'atmosfera, també per país.

Deixeu funcionar la simulació durant una estona i tindreu una visió molt interessant d'aquests fenòmens.

128. The seductive art of Catalonian sex

Un curtmetratge de Queralt Antú, amb reminiscències de Walerian Borowczyk.

127. Akzidenz Grotesk

Una declaració d'amor naïf i peculiar...Via Queralt Antú

2007-05-17

126. Trobada de blocaires terrassencs

Fa un parell de setmanes vam fer una trobada de blocaires terrassencs, al bar l'Espanyol del carrer de la Rasa, organitzada per l'empresa Drac Telemàtic, que proporciona un feed de blocs terrassencs.

Ací podeu veure algunes fotos de la trobada de blocaires.
Ací teniu el feed de blocs terrassencs del Drac.

125. Marató Viquipèdia

Llegiu aquesta notícia de Vilaweb.

Volem arribar als cent mil articles de la Viquipèdia!
Ací teniu un tutorial en pdf pels primers passos en la Viquipèdia.
Tothom coneix coses que es poden escriure en aquesta enciclopèdia realment universal. El resultat serà la suma de tots els petits esforços.

Que no us faci por: participeu!

2007-05-16

124. Per una qüestió d'estètica...

Per una qüestió d'estètica m'agrada que ningú pugui passejar orgullós per Catalunya el nom d'Espanyol.

2007-05-15

123. Mazoni: La granja de la Paula

Magnífica versió del tema "Maggie's farm" d'en Bob Dylan.

122. Sumem-nos al mapa per un estat propi

Sovint, els qui desitgem un estat propi creiem que som pocs. Per ajudar a vèncer aquesta timidesa, un grup de patriotes han creat una excel·lent aplicació basada en els GoogleMaps i el GoogleEarth que ens permet veure el suport real a l'estat propi.

Entreu en aquest web: http://www.estatpropi.cat i apunteu-vos-hi! Amb cada persona apuntada es veu un punt més al mapa i es comprova que la distribució territorial és profunda en comarques i territoris.

Ara hi ha unes deu mil persones apuntades. Aviseu també els vostres contactes: si omplim el mapa, no ens podran aturar.

Enllaç a EstatPropi.
Enllaç a Trencavèl.
Enllaç a Marcús, que vigila quan els egarencs avançarem els saballuts.

121. Fes un clic al català

Si tens Windows o Office, del 15 al 22 de maig pots participar en la marató de descàrrega dels paquets de català del Windows Vista i XP i per l'Office 2003 i 2007.

La gent que hi participi entrarà en el sorteig d'alguns ordinadors. Més que res, és una bona oportunitat d'actualitzar el programari habitual al català i de mostrar que és un bon mercat. De moment, en menys d'un dia de promoció ja hi ha vora mil descàrregues.

http://www.microsoft.cat

120. Justice Yeldham

L'Emili (Ones de Crom) m'avisa que diumenge actua en Justice Yeldham al Festival Cap Sembrat.

Justice Yeldham és un artista que trenca amb els conceptes més habituals. Fa música amb trossos de vidre que es frega per la cara. El vidre té petits micròfons que ell amplifica i distorsiona amb petits aparells que du penjats a la cintura.

Tota la seva actuació és un performance extrem que acaba sovint amb la cara tallada i escopint sang, mentre que la part musical s'inclou en l'estil noise. A veure quan el duen de profe convidat a l'ESMUC.

Gaudiu de l'espectacle!

2007-05-13

119. Les mares i els ordinadors...

Què passa quan una mare com la Marge Simpson descobreix les botigues d'Internet, el GoogleEarth i els jocs de rol en xarxa...

118. Qui deia que els suïssos no són marxosos?

Ací podeu veure els tamborilers de Basilea, en acció el 2006.

2007-05-09

117. Vall de Cardós, Pallars Sobirà

Estaon


Esterri de CardósPresa de GrausPleta del Prat

Quanca

2007-05-05

116. Die Hochzeit

És curiós com moltes paraules que en català (sembla que) tenen un lexema original, en alemany són compostes per altres paraules, amb la qual cosa es poden fer interessants jocs de paraules. No sé si els propis alemanys en són conscients o accepten amb naturalitat aquesta creació de paraules.

A mi sempre m'ha fet gràcia que en alemany, el casament sigui die Hochzeit, una cosa així com el moment elevat. Crec que no es pot descriure millor.

2007-05-01

115. El millor cinema independent

Estava mirant la llista feta per Empire amb les que creuen que són les cinquanta millors pel·lícules del cinema independent (el no produït per les grans productores i que sovint funcionen pel boca-orella). Estava repassant quines he vist, quines tinc pendents de veure i quines desconec absolutament, i al final he acabat escribint una llista per al bloc, que per això el tinc:

 1. Reservoir Dogs (Quentin Tarantino, 1992): vista
 2. Donnie Darko (Richard Kelly, 2001): vista
 3. The Terminator (James Cameron, 1984): vista
 4. Clerks (Kevin Smith, 1994): vista
 5. Monty Python's Life of Brian (1979): vista
 6. Night of the living dead (George Romero, 1968): vista
 7. Sex, lies and videotape (Steven Soderbergh, 1989): pendent
 8. The usual suspects (Christopher McQuarrie, 1995): vista
 9. Sideways (Alexander Payne, 204): vista
 10. Mean Streets (Martin Scorsese, 1973): desconeguda
 11. Bad taste (Peter Jackson, 1987): vista
 12. Eraserhead (David Lynch, 1977): pendent
 13. Memento (Christopher Nolan, 2000): vista
 14. Stranger than paradise (Jim Jarmusch, 1984): vista
 15. Blood simple (germans Coen, 1984): vista
 16. She's gotta have it (Spike Lee, 1986): desconeguda
 17. City of God (Fernando Meirelles, 2002): vista
 18. Withnail and I (Bruce Robinson, 1987): desconeguda
 19. Lone Star (John Sayles, 1996): desconeguda
 20. Slacker (Richard Linklater, 1991): desconeguda
 21. Roger and me (Michael Moore, 1989): vista
 22. Nosferatu, a symphony of terror (F.W.Murnau, 1922): vista
 23. The evil dead (Sam Raimi, 1981): vista
 24. Happiness (Todd Solondz, 1998): pendent
 25. Drugstore Cowboy (Gus Van Sant, 1989): pendent
 26. Lost in translation (Sofia Coppola, 2001): vista
 27. Dark Star (John Carpenter, 1974): desconeguda
 28. In the company of men (Neil LaBute, 1997): desconeguda
 29. Bad lieutenant (Abel Ferrara, 1992): vista
 30. Sweet sweetback baadassss' song (Melvin Van Peebles, 1971): desconeguda
 31. Pink flamingos (John Waters, 1972): vista
 32. Two lane blacktop (Monte Hellman, 1971): desconeguda
 33. Shallow grave (Danny Boyle, 1994): desconeguda
 34. The Blair Witch project (Daniel Myrick, 1999): vista
 35. THX-1138 (George Lucas, 1971): desconeguda
 36. Buffalo '66 (Vincent Gallo, 1998): pendent
 37. Being John Malkovich (Spike Jonze, 1999): pendent
 38. Grosse point blank (Tom Jankiewicz, 1997): desconeguda
 39. The Passion of the Christ (Mel Gibson, 2004): vista
 40. The descent (Neil Marshall, 2005): pendent
 41. Dead man's shoes (Shane Meadow, 2004): desconeguda
 42. Swingers (Doug Liman, 1996): desconeguda
 43. Shadows (John Cassavetes, 1959): vista
 44. Amores perros (Alejandro González Iñárritu): pendent
 45. Mad Max (George Miller, 1979): vista
 46. The Texas chainsaw massacre (Tobe Hooper, 1974): vista
 47. Blood feast (Herschell Gordon Lewis, 1963): desconeguda
 48. Cube (Vincenzo Natali, 1997): vista
 49. Run Lola run (Tom Tykwer, 1998): desconeguda
 50. El Mariachi (Robert Rodriguez, 1992): vista
Això són 26 de vistes, 8 per veure i 16 que no sabia que existien. Massa Hollywood...