2007-12-16

271. Recital de piano de Joaquín Achúcarro

Dijous passat vam anar al Centre Cultural Caixaterrassa (que per cert, tenen el domini .es enlloc del domini .cat, ja veiem de quin peu calcen) per sentir un magnífic recital de piano de Joaquín Achúcarro.

Va començar amb la Toccata en do major de Bach-Busoni (Toccata, Adagio, Fuga [YouTube, 5:26]) interpretada amb sobrietat i precisió. El segon temps, l'Adagio va ser esplèndid, amb una emoció continguda que feia temps que no sentia en un recital de piano.

Achúcarro va cloure la primera part amb les Klavierstucke op 119 de Brahms, que van mantenir el clima iniciat en l'Adagio anterior.

La segona part va ser memorable. Consistia en els 24 preludis op 28 de Chopin. Achúcarro va parlar abans de començar a tocar per explicar que els vint-i-quatre preludis són una obra completa, no un recull de peces. Els preludis recullen totes les tonalitats actuals en els modes major i menor, ordenats per quintes: do major, la menor, sol major, mi menor, ... fins a fa major re menor. A més recullen vint-i-quatre estats emocionals diferents de la persona, de l'amor a l'odi, de la tristor a l'alegria, la joia de viure i la buidor de la mort, sempre alternant estats xocants entre ells.

El primer és un esclat de joia, el segon és un dol pels morts, etc. El preludi número 15 (re bemoll major), el de la gota d'aigua [YouTube, 6:37], el va definir com una obra mestra en si mateixa i com el punt culminant de l'obra. L'últim, el 24, és un crit de revolta contra l'opressió russa a Polònia, que acaba amb tres trets de canó. Mira que he sentit interpretar els preludis de Chopin vegades, però aquesta va ser especial, màgica. Va haver-hi moments en que se m'enduia el cor.

El concert es va cloure amb tres bisos: el Nocturn op 9 n 2 de Chopin [YouTube, 4:40] en una interpretació magistral, amb un silenci massiu de tot el públic (cosa que no havíem tingut en tot el concert, excepte en la segona part del preludi 15), la millor interpretació d'aquest nocturn que he sentit mai; a continuació un vals de Chopin que no vaig identificar i finalment el Nocturn per la mà esquerra op 9-2 d'Scriabin [YouTube, 5:13].

En resum, un concert perfecte!

Per cert, buscant vídeos de Chopin he trobat aquesta meravella: