2007-10-21

223. Una breve historia de casi todo, de Bill Bryson

Una breve historia de casi todo
Bill Bryson
RBA Bolsillo
Castellà (Trad. José Manuel Álvarez)
ISBN 84-7871-380-8
639 p.
8€

Aquest és un gran llibre. Molt gran. És un recull de la majoria d'avenços científics dels últims tres-cents anys, els avenços que ens permeten saber qui som i on som.

On és la Terra, de què està formada, quina edat té i què la rodeja són algunes de les preguntes que algú s'ha fet en algun moment i que determinades persones han resolt més o menys satisfactòriament. Aquí ho trobareu.

També trobareu la manera en que es va descobrir l'ADN o la creació de la vida i us divertireu llegint sobre la moda de la recerca de fòssil o sobre l'impacte de les hipòtesis de Darwin. Us meravellareu amb la capacitat de Halley, Newton o Bohr, amb la pura genialitat d'Einstein o les vitals aportacions de Dalton. Descobrireu l'explosió del Càmbric i la troballa de Lucy. Anireu de Mendel a Mendeleyev i us adonareu que Plutó queda molt, molt lluny de nosaltres.

Aquest llibre és l'obra d'un periodista que un dia es va adonar que sabia moltes coses (un àvid lector) però no sabia com sabia aquestes coses. No va trobar llibres de divulgació que satisfessin la seva curiositat adulta (sembla com si la divulgació científica només fos cosa d'infants) i va decidir escriure el llibre que volia llegir.

Una breve historia de casi todo és un llibre molt ben escrit, estructurat i documentat. Ens parla de l'univers al món quàntic, dels geòlegs anglesos als químics francesos, de la creació de la vida a les modificacions genètiques, del plom a la gasolina al perill ecològic actual.

És un llibre per als qui volen saber tot sobre tot. Us omplirà el cap d'idees, imatges i experiències, us resoldrà molts enigmes que fa temps que us ronden pel cap i us farà conèixer molta gent anònima per al gran públic que han aportat el seu gra de palla per al coneixement de la humanitat. I també té moltes anècdotes molt i molt sucoses... que descobrireu si el llegiu.

Per cert, que he observat que hi ha força articulistes que les últimes setmanes fan articles sobre anècdotes explicades en aquest llibre... sense citar-lo. Lleig, lleig. Com a mínim, citar la font, no?
A veure si resulta que els Neandertals no han desaparegut del tot...

La meva recomanació: imprescindible.

Apunts relacionats: