2007-09-11

206. A feast for crows

A feast for crows
George R. R. Martin, 2005.
Bantam Books. 1058 p.
ISBN 0-553-58202-X
7,99€

A feast for crows és la quarta novel·la de la sèrie A song of ice and fire, de George R. R. Martin. Les tres primeres novel·les són A game of thrones (1996), A clash of kings (1998) i A storm of swords (2000).

Aquesta quarta novel·la va trigar força a sortir. Van passar cinc anys entre A storm of swords i A feast for crows, per diversos motius. Aquesta saga havia de tenir sis novel·les. La quarta duria el títol d'A dance of dragons. D'entrada, Martin volia situar l'acció de la quarta novel·la cinc anys després dels fets que passen en les tres primeres novel·les, per permetre créixer als personatges més joves. Després d'un any d'escriure es va adonar que això demanava massa flaixbacs i que la lectura se'n ressentia. Va tornar a començar i va situar l'acció just al punt on acaba la novel·la anterior, tal i com passa en les tres primeres novel·les.

Amb aquesta continuïtat el flux de la novel·la satisfeia Martin, però llavors es va trobar amb un pròleg de 250 pàgines, que va haver de repartir per tota la novel·la. Finalment, quan ja l'estava acabant, els editors li van dir que era massa llarga i que l'hauria de partir en dos. Quan estava a punt de partir A dance with dragons en Part 1 i Part 2, un amic li va aconsellar de partir-la per personatges i localitzacions. En Martin s'ho va repensar i va decidir que era una bona solució: així Martin va refer el llibre: la sèrie passa a ser de set novel·les i A feast for crows es centra en els personatges i situacions del sud i l'oest de Westeros i de King's Landing mentre que A dance with dragons es centrarà en el Nord i les terres de l'est, mar enllà.

Pel que fa a la novel·la en sí, aquesta és potser la més traquil·la de les quatre publicades. Així com les tres primeres fan un crescendo constant (excepte potser en la primera part d'A clash of kings, on es presenten força personatges i llocs) en aquesta novel·la totes les cases es llepen les ferides després dels truculents esdeveniments de les parts anteriors. Altres cases es preparen per millorar la seva situació, però els nous xocs encara han de venir. Com que el llibre següent té l'acció paral·lela a aquest, suposo que serà al sisè llibre on xocaran de nou totes les cases i al setè on es resoldrà el destí de tot aquest continent.

El llibre continua mostrant els punts de vista dels personatges principals, però en aquesta ocasió també en presenta de personatges secundaris importants, per dir-ne d'alguna manera, que se'ls dedica un sol capítol o dos en tot el llibre. Realment hi ha moltes coses a explicar i l'autor ho devia tenir difícil per lligar tanta gent, llocs i situacions en un fil continu d'esdeveniments. He de dir que ho aconsegueix.

Poca cosa més puc dir del llibre sense explicar secrets. Com sempre, el destí dels personatges pot canviar al passar la pàgina, i al cloure el llibre tenim la sensació que les truites giren sense pietat. No ho sabrem del cert però, fins al proper llibre.

La meva valoració: imprescindible.

Apunts relacionats: