2007-08-19

188. Una explosió sònica

Aquesta imatge correspon a la imatge del dia de la NASA del dia 19 d'agost de 2007. Cada dia podeu veure a la banda dreta del bloc imatges proveïdes per la NASA per a la divulgació científica.


Aquesta imatge, impressionant, correspon al moment que un avió de la marina dels EUA travessa la barrera del so. Us tradueixo l'explicació de la NASA:

És així com es veu una explosió sònica? Quan un avió viatja a una velocitat superior a la del so, les denses ones de so emeses per l'avió no poden precedir-lo i s'acumulen en un con darrera seu. Quan aquesta ona de xoc passa, l'oient sent de cop tot el so emès durant un llarg període: una explosió sònica.

Quan l'avió accelera per trencar la barrera del so es pot formar un núvol curiós. L'origen d'aquest núvol encara és a debat. La teoria principal és que hi ha una caiguda en la pressió de l'aire descrita per la Singularitat de Prandtl-Glauert i això fa que l'aire humit condensi per fer gotes d'aigua.

En la imatge, un F/A-18 Hornet fotografiat just al moment de trencar la barrera del so. Els grans meteòrits i la llançadora espacial sovint fan explosions sòniques audibles just abans que l'atmosfera terrestre les freni per sota de la velocitat del so.

Notes.

  • La velocitat del so en l'aire a 21°C i a nivell del mar és de 344 m/s (1238 km/h) .
  • La velocitat del so en l'aigua a 25°C és de 1497 m/s (5387 km/h). La pressió, la temperatura i la salinitat influeixen en la velocitat.
  • El número Mach és una mesura de velocitat relativa adimensional. Indica la velocitat d'un objecte en un medi fluid dividida per la velocitat del so en el mateix medi. Així, un avió a Mach 1 va a 1238 km/h.
  • L'avió més ràpid fins al moment ha estat l'SR-71 Blackbird, fet per Lockheed, un avió militar que arribava a Mach 3.2 (3961 Km/h). La seva defensa davant dels míssils enemics era simplement accelerar. Va estar en servei de 1964 a 1998.
  • La nau més ràpida fins al moment és el modern torpede rus VA-111 Shkval, fet per l'Institut de Recerca d'Hidromecànica Aplicada, que arriba a Mach 0.07 (370 Km/h) gràcies a l'ús de la supercavitació.
Apunts relacionats: