2007-07-21

165. 1984

1984
George Orwell, 1948
Traducció de Lluís-Anton Baulenas
Editat per Sàpiens Publicacions SL
Col·lecció Biblioteca Bàsica d'El Periódico
ISBN: 84-96414-67-1

Aquesta és una novel·la dura. Una novel·la que va impactar en el seu moment i que mai ha deixat d'impactar.

I crec que el motiu pel qual mai deixa d'impactar és que 1984 és una obra que se'ns mostra molt pròxima. Molt. 1984 és una obra que ens mostra com podem tornar-nos (com a societat, com a espècie) si prescindim dels valors més bàsics de la democràcia: la llibertat, la llibertat d'expressió, el dret a equivocar-nos, el saber que no hi ha ningú infal·lible, el saber que tothom té la seva part de raó.George Orwell (1903-1950) va venir a Catalunya durant la Guerra Civil del 1936-1939 amb unes idees, però en va tornar amb unes altres. Va quedar corprès per com la lluita ideològica feia més mal dins del propi bàndol republicà que no pas la lluita contra el feixisme.

De les seves experiències amb al militància comunista en va escriure dos llibres: La rebel·lió dels animals i 1984. Si en el primer llibre fa una metàfora animal per descriure el que des del seu punt de vista és la traïció dels comunistes a la lluita popular (amb aquella famosa frase de "tots els animals són iguals, però alguns animals són més iguals que els altres", a 1984 Orwell ens explica la seva visió de l'evolució del comunisme, en un estat absolutament totalitari que ha aconseguit entrar dins la ment de les persones.

Aquestes idees, Orwell les va treure de la seva relació amb els partits comunistes de l'Europa Occidental, que considerava que eren titelles manipulats des de la Unió Soviètica. Curiosament, fa quinze dies vaig ser al Museu d'Història Militar del Regne Unit, a Londres (un museu esplèndid) i en una dels plafons de la Segona Guerra Mundial hi apareix tot el canvi de posicionament del Partit Comunista Britànic abans i després que Hitler envaís la URSS.

Allà on occident oprimia els pobles del tercer món i la burgesia capitalista anglesa aturava la revolució social russo-alemanya (mentre Hitler i Stalin eren amics i es repartien Polònia), de cop hi posava que només la URSS era el garant que podia aturar l'ímpetu feixista i la burgesia capitalista anglesa no l'ajudava per simpaties amb el feixisme alemany. El més curiós és que són exemplars de la revista del Partit Comunista anglès, amb la data de publicació, i els canvis són d'un dia per l'altre!

Com es pot fer un discurs un dia i l'endemà dir exactament el contrari? Crec que aquests fets van motivar Orwell a examinar la voluntat de creença, la capacitat de creure mentides i la voluntat de servir el poder que caracteritzen els règims totalitaris. El resultat va ser 1984.

La meva valoració: imprescindible.