2007-06-05

143. El viatge de la humanitat

Trobo molt interessant aquest flash de la Bradshaw Foundation on es pot contemplar tot el procés de migracions humanes des de la nostra aparició a l'est d'Àfrica fa cent seixanta mil anys fins al moment actual.

És recomanable anar llegint els apartats que s'activen a cada grup d'anys. És molt curiós veure que tota la humanitat no subsahariana procedeix d'un mateix grup genètic, una grup d'Eves de les quals descendim quasi tota la humanitat. Té la seva lògica, però és bo de veure.

També impacten els canvis climàtics que es produeixen cada certs milers d'anys i la gran explosió volcànica que va produir un hivern de sis anys i va eliminar tots els humans del subcontinent indi.

El flash està fet seguint el criteri de mostrar únicament fets demostrats, enllaçats els uns amb els altres per crear una visió lògica del nostre passat.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Em sembla interessantíssim. Pot ser molt útil per fer servir a classe en qualsevol nivell.
Se suposa que l'extensió del Sapiens és en el moment que el Neardental no prospera i no sap reaccionar a les adversitats climatològiques.

Martí Cabré ha dit...

Bé, sempre he sentit que el Neandertal es va extingir per ser incapaç d'usar la simbologia (pintures, collarets) que el podien identificar amb un clan concret i que això el va situar darrera el sàpiens en la duresa de la darrera època glacial.

Però a la wikipedia hi ha un munt de teories: http://en.wikipedia.org/wiki/Neanderthal_interaction_with_Cro-Magnons