2007-06-04

139. El cerebro femenino, de Louann Brizendine

El cerebro femenino
Louann Brizendine, 2006
RBA. 206 p.


El cerebro femenino és un dels llibres que s'ha posat de moda en els últims temps en les converses quan s'entra en els clixés sobre psicologia i comportament de gènere.

La seva autora està fent una bona feina de promoció de la seva feina, ja que l'he poguda veure i llegir-ne entrevistes en diversos mitjans, sense esforçar-m'hi gaire. I la veritat és que el resultat val la pena.

Durant massa temps la ciència ha basat els seus estudis en el comportament i el cos masculins, i les varietats de comportament femenines s'han classificat sempre com a particularitats secundàries. Això ha fet que fins no fa gaire la manera de ser i de pensar de les dones fos un misteri per a la ciència.

Louann Brizendine va fundar la Women's and Teen Girls' Mood and Hormone Clinic per investigar les causes químiques dels canvis d'humor tan freqüents en les dones i adolescents. I les ha trobades. El cervell femení és un cervell diferent del masculí. És important entendre-ho. El fet de tenir igualtat de drets i oportunitats socials no vol dir que físicament siguem iguals. I no ho som.

De fet, segons l'autora, tots els cervells naixen femenins i és durant l'embaràs que el bombardeig de testosterona converteix un cervell en masculí, amb les seves caracterísitiques d'agressivitat, força muscular i disminuació de la sensitivitat i la capacitat comunicativa. El cervell femení, que no s'ha inundat de testosterona, es converteix en un cervell comunicatiu i participatiu. I tot això degut als milers d'anys d'evolució que van especialitzar home i dona en tasques diferents per assegurar la supervivència de l'espècie.

El problema que tenim avui és que ja no vivim en coves ni hem de caçar cèrvols per sobreviure. Les nostres capacitats culturals han evolucionat molt més ràpidament que el nostre cos, que avui ens pot semblar molest i antiquat en molts aspectes de la vida moderna. L'autora analitza els canvis hormonals del cervell femení, tant durant el cicle mensual com durant un gran cicle que dura tota la vida de la dona, des de la infantesa fins a la vellesa, passant per l'adolescència, la maduresa sexual, la maternitat i la menopàusia.

Tot plegat està molt ben explicat, dirigit a un públic àvid de coneixements psicològics moderns i és molt útil per ajudar a mantenir les sempre difícils relacions de parella en la societat urbana moderna.

La meva valoració: molt bo.