2007-06-04

137. A storm of swords

A storm of swords
George R. R. Martin, 1996.
Bantam Books. 1128 p.

A storm of swords és el tercer volum de la saga Song of ice and fire de George R. R. Martin. En altres articles us he parlat dels dos primers volums, A game of thrones i A clash of kings, i també he fet altres articles sobre aquesta saga que podeu llegir ací, ací i ací.

Si hi ha alguna paraula que pugui definir A storm of swords seria una barreja de vasta, absorbent, crua i ben trabada. Aquesta novel·la és més llarga que les dues anteriors (té més de mil cent pàgines més els apèndixs) i manté un ritme de tensió molt més elevat. Si A game of thrones era una presentació i A clash of kings un desenvolupament, aquí tindríem un desenllaç, però la història continua. Cada novel·la és bona per sí sola i totes elles formen un continu argumental que com més va més s'enreda. Com en la sèrie Lost, com més coneixem els personatges més coses en volem saber, i fets que quan els llegim ens semblen incomprensibles més endavant revelen els seus motius.

A storm of swords consta d'un pròleg, com les dues anteriors, però també d'un epíleg que deixa el cor glaçat. Els personatges a través dels quals se'ns presenta la història són: Catelyn Stark, Sansa Stark, Arya Stark, Brandon Stark, Jon Snow, Samwell Tarly, Tyrion Lannister, Jaime Lannister, Davos Seaworth i Daenerys Targaryen. Alguns d'aquests personatges els anem seguint des del primer volum de la sèrie, mentre que d'altres només els havíem conegut des del punt de vista d'altres personatges.

La història continua on havia acabat A clash of kings, amb la lluita pel control de Westeros entre els reis autoproclamats que queden vius i la croada oriental de l'última Targaryen per aconseguir un exèrcit que li doni possibilitats al tron. Els elements fantàstics tenen més presència en aquesta novel·la a través de la campanya que la Guàrdia de la Nit fa en les terres del mur enllà, a través del poder del Senyor de la Llum i a través dels dracs de la Daenerys. Tot i això, el tractament cru i realista dels personatges afegeix una versemblança brutal.

El propi Martin adment que escriure determinats capítols li va costar molt. Tota la saga és prou dura (en els primers capítols d'A game of thrones ja es pot percebre) però no estem gaire habituats a veure morir personatges protagonistes de les sèries. En això, A song of ice and fire té punts de connexió amb Lost i, limitats, amb Heroes, dues de les sèries de televisió de culte actuals.

Presentar un desenvolupament argumental coral en que tots els personatges tenen profunditat i després matar-los, ha de de ser dur per un autor. Aquestes situacions no es donen mai en les pel·lícules perquè no hi ha massa temps per conèixer un personatge com per què llavors te'l matin. Són les sèries de televisió les que poden experimentar nous formats argumentals. A més, tota aquesta sèrie de llibres té un regust de referències culturals que no t'abandona mai. Paisatges, personatges, vocabulari, escenes... tot plegat és fascinant i ha fet que comprés el llibre d'il·lustracions de la saga, un llibre fabulós.

La meva valoració: imprescindible.