2007-04-01

99. 300


Finalment hem anat a veure la pel·lícula 300, sobre la Batalla de les Termòpiles. Ja n'havia dit alguna cosa als articles 300 segons de '300' i Gates of fire.

En primer lloc he de dir que la pel·lícula és fastuosa. Crec que la imatge visual segueix la línia revolucionària d'El senyor dels anells per fer un nou salt cinematogràfic com el que va representar Matrix. Igual que Matrix, trobo que la història en sí és el que menys importa: et creus d'entrada la presentació de la situació i et dediques a gaudir d'aquest xou pels sentits (la vista i l'oïda, i a vegades el tacte, per les vibracions dels sons tan forts). Així com al Senyor dels Anells van haver d'eliminar parts de la història per fer-la digerible, aquí s'han cret noves situacions i s'han inflat alguns dels combats però crec que a fi de bé: els motius polítics del Senat d'Esparta queden més clars i la coreografia d'alguns combats és sensacional.

Hem de tenir sempre present que 300 és l'adaptació d'un còmic, no una representació històrica de la crucial batalla. I, tal com es va fer amb l'adaptació de Sin City (també de Frank Miller), la fotografia del film busca la mateixa llum que el còmic en que es basa. I fins i tot les mateixes vinyetes i enquadraments, en força trossos dels dos films!

Ja vaig dir en un altre article que 300 té força errors històrics (armadura, falange), però ja venen del còmic: Frank Miller buscava entrar per l'estómac, no pel cap, i ho aconsegueix. El film també. Per llegir una representació força més realista de la gesta de Leònides, millor que llegiu Gates of fire.

També he llegit que és un film molt gay. Recupera els torsos nus i l'amistat viril d'aquells pèplums dels cinquanta. Crec que és veritat: entre els pírcings dels perses i les rajoles de xocolata dels espartans, qui gaudeixi dels torsos musculats i suats tindrà una raó de més per veure aquest film en una sala de cinema, a les fosques i en companyia.

Atenció: és un film extramadament violent. L'acció no para del principi a la fi i els assassinats són continus, alguns d'ells força desagradables. També té una certa tensió emocional, però sobretot és la visió del gore el que pot desagradar a força espectadors sensibles. Si no sou d'aquests, però, us recomano gaudir d'aquesta pel·lícula tal i com ho vau fer amb Matrix: no intenteu buscar una vinculació amb la realitat i gaudiu de l'espectacle!