2007-04-06

104. Estats metaestables

Quan un líquid s'escalfa o es refreda de manera homogènia (sense gradients de temperatura) en tota l'extensió del líquid i sense canvis de densitat, pot ser que ultrapassi la seva temperatura de canvi d'estat però sense canviar d'estat.

Segurament ja haureu sentit la història de l'aigua escalfada al microones que bull de cop i crema el cuiner amateur. Bé, aquesta història té un fonament cert, i és que el microones escalfa els pots de manera homogènia (l'encimera escalfa només per baix i per tant el líquid crea corrents de convecció on el líquid calent puja pel centre i el líquid fred baixa pels laterals).

És fàcil que un líquid escalfat d'aquesta manera es mantingui en estat líquid més enllà dels cent graus celsius fins que, a l'afegir-li alguna altra substància es creïn punts amb diferències de temperatures que facin canviar l'estat de tot el líquid de cop. Vegem-ne un exemple:.És menys conegut el mateix exemple amb el refredament: si un líquid es refreda de manera homogènia més enllà dels zero graus celsius (és possible refredar aigua en estat líquid fins a menys trenta-vuit graus celsius), crear-li diferències de temperatura (per exemple, al sacsejar-lo), fa que tot el líquid es congeli de cop. Vegem-ne uns exemples:

Això ens pot haver passat alguna vegada en un bar, amb alguna cervesa que per casualitat s'hagi congelat de manera homogènia, sense formar gel. Si la piquem, el gel es formarà en tota la cervesa de cop.Per a saber-ne més:
Estats de la matèria
Superescalfament
Superrefredament
Aplicacions comercials

Via CPI