2007-03-31

98. Com llegir un bloc


Em trobo sovint persones que diuen que llegeixen aquest bloc de tant en tant, però que no poden visitar aquest web cada dia, o que simplement no hi pensen. La majoria de blocs no s'actualitzen cada dia sinó cada quan els seus atrefegats escriptors els poden actualitzar.

És per això que el bloc es complementa (i basa el seu èxit) en els lectors RSS, que són unes petites utilitats que comproven si hi ha hagut canvis als blocs que volem llegir. Un lector de blocs es subscriu als blocs que li interessen a través de la sindicació RSS, i sempre que es connecta a Internet (o quan engega l'aplicació corresponent), veu un llistat de nous articles (pot veure les capçaleres, els resums o els articles sencers) i pot decidir de llegir-los o ignorar-los.

El Web 2.0 no consisteix en navegar de web en web a buscar la informació que ens pot interessar sinó en indicar quina informació ens interessa i fer que ens vingui al nostre ordinador. Molt més còmode, no?

Així, si voleu seguir aquest bloc, només cal que us hi sindiqueu (podeu usar l'enllaç d'ATOM que hi ha a la columna de la dreta) i rebreu els feeds del bloc en el vostre lector RSS favorit.

I quins lectors hi ha? Doncs us podeu baixar aplicacions d'Interent (RSS reader), podeu usar la icona taronja amb unes ones de ràdio blanques que mostra el navegador Firefox a la barra d'adreces o bé usar el lector de Google (www.google.com/reader), que us podeu encastar en la vostra pàgina principal.

Si us fixeu en la columna de la dreta, veureu que hi ha uns paràgrafs que enllacen als últims articles escrits en diversos blocs, com ara Trencavèl o Núria Masdéu, als quals he subscrit aquest bloc.

Quantes opcions, no? La qüestió és barallar-s'hi una mica i de seguida trobareu maneres més fàcils i còmodes de seguir els vostres blocs favorits.

Podeu trobar més informació a:

http://www.feedburner.com/fb/a/feed101
http://www.ciu.cat/microsite_seccions.php?sec_ID=828&ms_ID=6

2 comentaris:

Anònim ha dit...

hola!

com has posat el link de l'astroimatge pk aquesta es vegi en petit? Es que nomes sé posar links normals i em sortiria com a lletra.


Gràcies, molt bon blog!

Víctor

Martí Cabré ha dit...

Amb el Blogspot és molt fàcil: quan escrius el text de l'article, apreta el petit botó que representa un paisatge (l'ajut contextual diu "Add image").

Llavors se t'obre una finestra on esculls una imatge del teu ordinador o en una adreça URL. Pots especificar la seva mida. El Blogspot ho carrega i et genera el codi per veure la imatge. Pots retocar el codi generat com t'agradi, per exemple per enllaçar a alguna pàgina HTML.