2007-03-07

89. Si menges una llimona sense fer ganyotes


Si menges una llimona sense fer ganyotes
Sergi Pàmies, 2006.
Quaderns Crema. 143p.

L'últim llibre d'en Sergi Pàmies, que aquest cop no es diu "L'últim llibre d'en Sergi Pàmies", és un llibre de petits contes amb arguments basats en les relacions personals i familiars i basats també en el fet creatiu. El llibre en general és ben escrit, amb un domini del llenguatge i els recursos emprats que fa que sigui rapidíssim de llegir.

Alguns dels contes que he trobat més interessants són els que expliquen com l'autor escriu el propi conte que estem llegint, La nostra guerra i Ficció. També Brindis, que es recrea més en els pensaments del personatge sobre què passa o podria passar que en el que realment passa.

La resta de contes ens retraten una vida trencada, amb relacions difícils de matrimonis i pares i fills. Tots els personatgse són madurs i entenen com construir les relacions. Saben entomar els fracassos i ho fan amb resignació. No hi trobem estridències ni violència sinó acceptació del fracàs. En diversos casos, les relacions són modèliques però tot i això han de trencar-se (per motius diversos en cada conte). Tot plegat dóna un conjunt prou coherent al llibre.

La meva valoració: correcte.