2007-02-05

70. A clash of kings


A clash of kings
George R. R. Martin, 1998.
Bantam Books.
969 p.

Impressionant. El desembre passat us vaig comentar l'obra A game of thrones, de George R. R. Martin.

Al cap de mil pàgines més he acabat el segon volum de la magna obra Cançó de foc i de gel, que ha de consistir en set novel·les diferents, de les quals se n'han publicat quatre (les dues que he llegit, Un joc de trons i Un xoc de reis i les dues que em falten, Una tormenta d'espases i Un banquet per corbs). Els tres llibres que encara no s'han escrit es titularan Una dansa amb dracs, Els vents de l'hivern i Un somni de primavera.Sobre A clash of kings, només puc dir que manté l'excel·lent nivell literari del primer volum, amb un ritme trepidant que enganxa de pàgina a pàgina i de capítol en capítol. Els personatges són fabulosos, plens de matisos i contradiccions. Els escenaris són diferents i rics en detalls. La trama és complexa, plena de personatges secundaris i de petites línies argumentals que van entrelligant els personatges entre ells.

Els personatges a través dels quals se'ns explica la història són Catelyn Stark (de les cases Tully i Stark), Sansa Stark, Arya Stark, Brandon Stark (tots ells Stark), Jon Snow (un Stark bastard), Tyrion Lannister (casa Lannister), Davos Seaworth (cavaller al servei del rei Stannis Baratheon), Theon Greyjoy (casa Greyjoy) i Daenerys Targaryen (casa Targaryen).

Les escenes de batalles, la reconstrucció de les relacions socials de l'edat mitjana, els punts justos de màgia i fantasia... tot això fa que A clash of kings sigui una obra que deixa petja. Cap al final hi ha una batalla per mar i per terra que és indescriptible... Després de mil pàgines de lectura, se'm fa costós pensar en alguna altra cosa mentre vaig en tren cap a la feina.

Ara deixaré passar un temps abans de continuar la saga. Com que encara falten un parell d'anys per tenir el cinquè volum, prefereixo fer passar davant alguna altra novel·la i agafar A storm of swords d'aquí un parell de mesos.

De fet, estic fent la preparació per la pel·lícula 300. Ja vaig llegir el còmic de Frank Miller i ara llegiré (gràcies a en Lluís Gudayol) Gates of fire, la novel·la d'Steven Pressfield sobre les Termòpiles.