2007-01-14

62. Forats negres i estrelles de neutrons


Els més assidus lectors del bloc us haureu adonat de la petita imatge que hi ha al cantó dret del bloc, sota el títol Astroimatge del dia. Són imatges proporcionades per la NASA, que canvien cada dia. Les trobo particularment fascinants i boniques i per això les vull compartir amb tothom.

Avui he estat rebuscant imatges antigues i n'he trobat una pàgina sensacional: petits clips MPG que recreen que manera científicament correcta les distorsions de visibilitat que provoquen els forats negres i les estrelles de neutrons. Hem de pensar que les masses descomunals d'aquestes entitats no només afecten el seu entorn més proper; la llum dels estels que queden situats darrera aquests nuclis de gravetat es veu atreta i distorsionada per aquests centres i la visió que en tenim canvia força.

Per complementar-ho, aquestes imatges també expliquen de manera gràfica els efectes de la supergravetat sobre la llum (en estricta adherència a la Teoria General de la Relativitat) i aquestes altres ens mostres imatges fascinants de quàsars, que no són altra cosa que forats negres supermassius, almenys això diuen dels quàsars localitzats als centres de les galàxies visibles.

La imatge que il·lustra aquesta entrada del bloc és la recreació de la formació d'un quàsar primigeni, en els primers moments d'existència del nostre Univers. Aquests quàsars són encara un misteri: s'han localitzat pel Hubble als extrems de l'Univers i emeten tanta llum que tapen altres objectes més propers. Els astrònoms no poden encara explicar d'on treuen tanta energia per cremar. De què estan formats?

Bé, potser no sabem què forma els quàsars però no ens cal tenir molta formació científica per gaudir d'aquestes imatges, producte de països que estimulen la investigació científica pel bé de tothom.

Aprofitem-ho.

1 comentari:

Joel ha dit...

Preciosa imatge i els vincles molt interessants... com sempre.